در سالهای اخیر صنعت سینما و فیلمسازی با تغییرات بسیاری رو به رو شده است. فناوریهای مختلف و ابزارها و برنامههای مبتنی بر تکنولوژیهای روز دنیا، سبب ایجاد رویکردهای جدید و منحصربهفرد در صنعت سینما و تلویزیون شده است. ابزارهای متفاوتی در حوزههای متعدد وجود دارند تا با استفاده از آنها پروژهها را آسانتر و بهتر پیش ببریم. در زمینههایی مثل بهبود نور، بهبود کیفیت تصویر، افزودن صحنههای واقعیتر و زنده به فیلم سینمایی، بالا بردن کیفیت جلوههای ویژه این ابزارها وجود دارند تا به ما در صنعت سینما کمک کنند. یکی از این برنامههای کاربردی نرم افزار افترافکت میباشد که در این مقاله قصد داریم به معرفی آن بپردازیم و این برنامه را بطور دقیق مورد بررسی قرار دهیم.
برنامه افترافکت را با نام Adobe After Effect نیز شنیدهایم. این برنامه برای ویرایش و ادیت پروژهها توسط ویدیو ادیتورها مورد استفاده قرار میگیرد و برای ویرایش انواع فیلمها کاراییها، قابلیتها و ابزارهای ویژهای را به کاربران خود ارائه میدهد. در حقیقت میتوان گفت این برنامه یک ابزار قدرتمند کامپیوتری میباشد که در زمینههای مختلف در صنعت سینما از آن استفاده میکنند. نرم افزار افترافکت با ابزارهایی که در اختیار ادیتورها قرار میدهد، امکان اصلاح و افزودن جلوههای ویژه به ویدیوهای باکیفیت را فراهم میکند.
برای اولین بار افترافکت در سال 1993 توسه یافت. سازندگان این نرمافزار شرکت CoSA (مخفف: Company of Science and Art) میباشند که برای اولین بار دو نسخه با کارایی محدود از این نرمافزار را تولید کردند. این نرمافزار نخستین بار، فقط برای سیستم عامل اپل به بازار عرضه شد و روی رایانههای مکینتاش قابل استفاده بود.
یک سال پس از معرفی این برنامه در سال 1994، نرم افزار افترافکت توسط شرکت Aldus خریداری شد. در این سال قابلیت و ویژگیهای جدیدی مثل رندرینگ چند سیستمی و motion blur به آن افزوده شد. اما درست پیش پایان یافتن سال 1994، این فناوری برای بار دیگر توسط شرکت ادوبی خریداری شد که تاکنون صاحب این ابزار میباشد.
از زمان خریداری این نرمافزار توسط ادوبی تا کنون، ۵۰ نسخه مختلف از آن منتشر شده است که این آپدیتها و بروزرسانیها توسط شرکت ادوبی، افترافکت را به نرمافزار پیشروی این صنعت تبدیل کرده است. در سال ۲۰۱۹ افترافکت جایزه اسکار موفقیت علمی و فنی را دریافت کرد که میزان انسجام و قدرتمندی این نرمافزار را نشان میدهد.
در اصل اساس کار نرم افزار افترافکت بوجود آوردن لایههای دوبعدی و ترکیب آنها در یک فضای سه بعدی میباشد. به دلیل قابلیتها و ویژگیهای منحصر به فرد این برنامه نمیتوان بطور دقیق مشخص کرد که نرم افزار افکت در چه زمینهای کارایی دارد. اما استفاده گسترده از این برنامه در شاخههای مختلف سینما، هنر و تصویر به چشم میخورد. در این قسمت به طور کلی به زمینههای کاربرد این نرمافزار اشاره میکنیم:
همانطور که متوجه شدید افترافکت در زمینههای زیادی کاربرد دارد. اما باز هم ممکن است در برخی زمینهها محدودیتها و ناتوانیهایی داشته باشد. در نتیجه برای انجام کارهای فوق حرفهای شاید به کمک دیگر ابزارها نیز نیاز داشته باشد. در این قسمت به برخی از این ابزارها که میتوان درکنار افترافکت به کاربرد، اشاره کردهایم:
در این قسمت از مقاله آشنایی با نرم افزار افترافکت، کارهایی را که با این نرمافزار نمیتوان انجام داد یا انجام آن با این نرمافزار چندان مناسب نیست؛ مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
با وجود اینکه در افترافکت گردشکارهای زیادی وجود دارند که میتوانند محیطها و مدلهای 3 بعدی را ردگیری کنند، اما کاربرد اصلی After Effect این نیست. برای اینکه این موضوع را بهتر بیان کنیم؛ در افترافکت برخی کارکردها وجود دارند که امکان استفاده از اشیای 3 بعدی و دستکاری آنها را به صورت نیتیو فراهم میسازند، با این وجود روشهای بهتری برای این کارایی و ایجاد آثار سه بعدی در این زمینه موجود است. اگر قصد دارید با محیط و انیمیشن 3 بعدی کار کنید، به شما امکانات بخش Cinema 4D را پیشنهاد میکنیم.
اگر قصد دارید ویدیو کلیپهای متعددی را ادیت کنید، باید آنها را تقسیم کرده و ساندترکهایی با موسیقی و جلوههای صوتی متعادل به آنها افزوده که افترافکت برنامه خوبی برای اینکار به حساب نمیآید. نرمافزارهایی مانند پریمیر پرو، Avid و Final Cut Pro برای این منظور مناسبتر هستند، زیرا برای مدیریت مقادیر زیادی از محتوای ویدئویی طراحی شدهاند. هدف اصلی این برنامهها بر روی دستکاری آسان، پلیبک کارآمد ویدئوها با وضوح بالا و پردازش حجیم رسانهها با نرخ بیت داده بالا میباشد.
دلیل طراحی پنل تایملاین در افتر افکت این است که کاربر بتواند محتوا را به صورت عمودی روی همدیگر قرار دهد و با لایههای فوقانی و تحتانی کار کند. در حالیکه نرمافزارهای ادیت فیلم حرفهایتر که تنها با هدف ادیت فیلم طراحی شدهاند بطور معمول روش کارشان قرارگیری عمودی صدها کلیپ روی یکدیگر نمیباشد. اگر به دنبال تبدیل شدن به یک تدوینگر حرفهای هستند و علاقه دارید حرفهی ادیت ویدیو و فیلمسازی را دنبال کنید، به شما پیشنهاد میکنیم افترافکت را به عنوان یک نرمافزار پشتیبان در نظر بگیرید که به ساخت گرافیکهای همپوشان کمک میکند و موجب افزایش کیفیت ویدیو تولید میشود.
اگر بخواهیم از جهت ادیت و تدوین فیلم به نرم افزار افترافکت نگاه کنیم، از این نرم افزار نمیتوان به عنوان یک برنامه تخصصی استفاده کرد. البته به این نکته توجه کنید که اگر از این برنامه به صورت حرفهای استفاده کنید، میتوانید به خوبی در ادیت فیلم از آن بهره ببرید و همچنین میتوان کار های ویرایشی را نیز انجام داد.
نرم افزار افترافکت، زمانی که در کنار یک نرم افزار حرفهای مخصوص ادیت فیلم استفاده شود، کارایی بسیار بهتر و کارامدتری به کاربر ارائه خواهد کرد. یکی از بهترین نرم افزار هایی که در کنار نرم افزار افترافکت کارایی بسیار خوبی برای ادیت فیلم و ویدئو دارد، نرم افزار تخصصی ویرایش فیلم پریمیر میباشد. علاوه بر این نرم افزارهایی مانند Final Cut pro و Media Composer را نیز برای هر چه بهتر انجام شدن کار فراموش نکنید.
Adobe After Effects نرمافزاری برای ایجاد جلوههای ویژه و گرافیکهای متحرک میباشد که در محتوای آنلاین، ویدئو و ارائهها به عنوان برنامه پشتیبان به کار برده میشود. نرم افزار افترافکت برای هردو سیستم عامل ویندوز و مک موجود است و به طور وسیعی در حوزه پستپروداکشن محصولات تلویزیونی و سینمایی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین در ایجاد جلوههای ویژه، و انیمیشن نیز کاربرد دارد. در این مقاله به معرفی نرم افزار افتر افکت و ویژگی و کاربرهای آن پرداختیم تا شما با این نرمافزار به خوبی آشنا شوید.